Coördinatie kubisme

Laat ik eens een stuk schrijven over de absolute basis van BIM coördinatie: de coördinatiekubus. Want ik kom er nogal wat tegen, in verschillende maten en helaas ook in verschillende vormen.

Begin bij het begin. Waar is dat ding voor. Om te coördineren is natuurlijk te kort door de bocht. De afspraak zou moeten zijn dat er een kubus (of meerdere) in elk model dat geleverd wordt voor een project op een afgesproken plek komt te staan. Daarmee kan ik controleren of het ingeladen model op de juiste plek staat. Zo simpel is het. Is dat nodig dan? Ja helaas wel. Bij een bouwkundig model en een constructief model is het wel te doen. Ik kan meestal wel een wand en een vloer vinden die met elkaar uitlijnen. Maar het wordt snel ingewikkeld met een installatiemodel. Het is nooit zeker of de leiding ook echt door het hart van een sparing heen gaat bijvoorbeeld. En modellen van fabrikanten zijn ook niet altijd even duidelijk in hoeverre het precies goed staat.

Maar gelukkig is daar die kubus! De meeste protocollen die ik zie bevatten de afspraak om de kubus 5 of 10 meter links onder het nulpunt te plaatsen. Deze afspraak is geboren uit het feit dat veel stramienstelsels het grootste deel van het project in het ‘positieve kwadrant’ oftewel rechts boven het kruis van Assen A en 1. De kubus wil je ook het liefst buiten het gebouw/project plaatsen. Dit voorkomt onnodige clashes. Overigens is het ook handig om af te spreken of de afstand tot de stramienkruising tot het hart van de kubus of de voorkant van de kubus is. Ook dit blijkt in de praktijk nog wel eens mis te gaan.

En nu over de vorm. Ik kom regelmatig kubussen tegen vermomd als pijl, piramide of iets anders. Daar kan ik nog steeds weinig mee. Wanneer er een deelmodel op de verkeerde plek staat, heb ik vlakken nodig om de afstand te kunnen meten in xyz coördinaten en, wanneer van toepassing, een hoekverdraaiing.

In conclusie beste mede bimmers, graag een coördinatieKUBUS op de afgesproken plek. Dan komen die (aspect)modellen ook wel goed.