BIM hardware [UPDATE]

Achtergrond

BIM is verbonden met computers en software. We proberen de bouw verder te brengen in het digitale tijdperk met software en een ander proces, meer gericht op samenwerken. Ik ben altijd zeer precies geweest in welke hardware ik wil gebruiken. Mijn eigen bedrijf beginnen gaf me voor het eerst de totale vrijheid om te kiezen wat ik wil. Sinds 2011 ben ik bezig met BIM/Revit en sinds die tijd heb ik HP zBook17 laptops gehad. Gelukkig allemaal met een snelle processor, quadro kaart en flink wat RAM. Toch is het een behoorlijke stoeptegel van maar liefst 4,5 kilo. Mijn verwachting is dat ik nog meer op locatie bezig zal zijn. De wens voor een lichtere en iets kleinere laptop is dan logisch. Daarnaast maakt HP degelijke, maar prijzige laptops. Een flink deel van die premium prijs gaat naar mijn idee naar beheermogelijkheden voor grote organisaties. Ik heb geen BIOS nodig die via het netwerk toegankelijk is bijvoorbeeld.

Hieronder kun je zien welke hardware ik heb aangeschaft en waarom.

1 – Schermen: 2x Dell 27″ u2719D

Deze schermen hebben QHD resolutie van 2560 × 1440 pixels. Met veel info op je scherm tijdens het clashen zijn extra pixels meer dan welkom. Bewust geen 4k resolutie. Ik heb gemerkt dat dit vaak nog niet goed gaat. Bovendien vraagt zo’n setup extra veel van de hardware. Iets wat ik liever voor de clashsoftware overhoud.

Daarnaast bezitten deze schermen een behoorlijke hoeveelheid aan poorten. Waaronder een Displaypoort in en out. Je kan deze schermen dus doorlinken aan elkaar: daisy chaining genaamd. Helaas moet je videokaart en eventuele dockingsstation dit ook ondersteunen. Verder is er ook nog een HDMI-in, USB3 en audio-out poort aanwezig.

Er is nog een wens om een derde scherm toe te voegen en een goeie monitorarm voor 3 monitors van 27″. Waarschijnlijk gaat dat deze arm worden.

2 – Laptop: Dell xps15 (7590)

Allereerst hoop ik met deze laptop zo’n 3 jaar te doen. Ik begrijp dat de belastingdienst verwacht dat ik er 5 jaar mee doe. Maar dat zie ik niet zo voor me.

Vanwege de wens om een iets draagbaardere laptop te gebruiken vallen dan bijna automatisch de laptops met desktop hardware af. De zelfbouwversies van BTO en Laptopplus waar ik in het verleden verlekkerd naar heb zitten kijken vielen dus af.

Voor veel Autodesk software, waar toch een groot gedeelte van de BIM industrie mee werkt, is helaas nog geschreven op single core processen. Je hebt weinig aan zo veel mogelijk cores. Gigaherzten zijn de specs waar op gelet dient te worden. Zelfs een flinke videokaart is voor Revit, Navisworks of Solibri niet erg nodig.

Wat waren de hardware overwegingen?

CPU: Die gaan pas wat doen bij renderen. Toch heb ik gekozen voor een i9 gen 9 processor van intel. Waarom? Omdat de i9-9980HK waar ik m’n oog op had laten vallen een basis van 2,4 ghz heeft en een peak van 5 ghz. De hoogste van alle laptop cpu’s.

RAM: Omdat de bovengenoemde programma’s geheugenslurpers zijn en ik er vaak ook meerdere instances van open heb. Was een flinke hoeveelheid RAM ook gewenst. Ook vanwege de 3 jaar die ik er mee wil kunnen doen. 32gb minimaal.

HDD: Ondanks dat het een aantal laptops meerdere ssd schijven kunnen hebben heb ik daar niet zo veel mee. Prijzen zijn redelijk gedaald en 1 á 2 terrabyte m.2 NVMe ssd’s zijn inmiddels redelijk tot goed verkrijgbaar. En weer, ik wil er 3 jaar mee doen.

Scherm: Voor het scherm had ik geen hoge eisen. HD scherm was prima wat mij betreft. liever zelfs geen 4k. dat geeft regelmatig rare schalingsproblemen met windows.

De winnaar

Uiteindelijk heb ik een volgeladen dell xps 15 gekocht. Een 7590 om precies te zijn. Met i9-9980HK, 32gb RAM, 2tb Schijf, een VIDIA GeForce GTX 1650 met 4 GB grafische kaart en een 4K Oled scherm.

Weegt nog geen 1,8kg!

3 – Dockingstation: Dell WD19TB

Mogelijkheden om tot 4 extra schermen aan te sluiten en op te laden over een standaard thunderbolt kabel (kijk je mee HP, hoe het moet?).

Daarnaast kan ook mijn vrouw haar HP probook middels USB3 aansluiten en opladen. Omdat die geen thunderbolt 3 heeft werkt slechts 1 scherm. Maar het werkt verder wel.

4 – Muis & toetsenbord: Logitech MX master 3 & Pro

Voor de muis ben ik al jaren fan van de MX master serie. En daar is net een MX master 3 van uitgebracht. Nobrainer dus. Waarom de MX master? Goeie hardware uiteraard. Het scrolwiel clickt. Tot je er een harde draai aangeeft, dan draait het wiel vrij rond. Heel fijn bij lange documenten of uitgezoomde modellen. Daarnaast is de software een groot pluspunt. Je kan er bijvoorbeeld instellen hoe hard je moet draaien voor hij vrij draait. Het duimwiel stel ik standaard in voor volume. Snel de muziek zachter. En als laatste is het mogelijk om met de software op meerdere pc’s in te loggen en dan allemaal te gebruiken als 1 pc.

Het toetsenbord was lastiger. Ik wilde voor een mechanisch toetsenbord gaan. Eentje zonder numpad omdat ik een klein toetsenbord fijner vind in verband met ergonomie. Ik heb een logitech pro (game keyboard) gekocht met mx-blue switches. Ze klicken erg hard vind ik. Moet nog kijken of ik er aan kan wennen.

5 – Telefoon: 2x iPhone

In een poging privé en zakelijk enigszins gescheiden te houden loop ik al jaren met 2 telefoons. Op het moment een iPhone 8+ prive en een iPhone 7 refurbished voor zakelijk. Werkt ook fijn samen als je eens een foto of iets dergelijks moet overzetten.

6 – Brandstof: JBL DAB+ tuner en Koffiemok met logo

De JBL tuner had ik eigenlijk gekocht voor op de camping. Je kan er gewoon radio op luisteren en bluetooth op streamen. Prima eigenschappen voor tijdens het werk. Misschien wordt deze in de toekomst vervangen door een Google Home (mini). We hebben er namelijk al 3 in huis en het werkt wel lekker samen allemaal.

De koffiemok heb ik gekregen toen ik stopte bij mijn laatste werkgever van een fijne collega. Krijg er veel opmerkingen over. Daarnaast kan er veel koffie in. Wie mij kent weet dat koffie bij mijn leven hoort.

7 – Werkplek: Ikea bureau en Senator CL740MF

Ik heb het oude bureau waar ik mijn HTS studietijd mee gedaan heb weer bij mijn ouders opgehaald. Nog altijd een prima en stevig bureau. Wel is er nog een wens om een sta-zit hoekbureau te gaan gebruiken. Eerst maar eens ervaren hoeveel ik hier daadwerkelijk zit.

En de stoel komt uit de failliete inboedel van Thomas Cook vandaan. Gewonnen bij een online veiling. Voor €100,- een stoel die nieuw bijna het viervoudige kost.

Bevalt het?

De laptop bevalt in zoverre dat hij inderdaad fantastisch snel is. Hij verbindt via de dock ontzettend makkelijk met de andere hardware. Maar omdat ik nog niet echt gestart ben met BIMnerd moet ik de Revit, Navisworks en Solbri modellen nog inladen en kijken. Ik zal binnenkort cinebench en de rfo benchmark gaan draaien. Kijken welke score deze haalt.

De andere hardware werkt allemaal prima. En zoals ik al had laten weten zijn er hier en daar nog wat wensen. Die komen vast nog wel een keer aan de beurt.

UPDATE na 6 Maanden

Monitoren

Ik heb in de 6 maanden dat ik het systeem heb wat dingen toegevoegd. Zo is er een derde dell 27″ scherm bij gekomen. Deze wil ik op een makkelijk te verstellen arm voor 3 schermen hebben. Dat is de Newstar NM-D775DX3BLACK geworden. Echter zijn 27″ schermen geen kleine schermen. Toen ik ze in landschaps modus naast elkaar had hangen had ik een beeld breedte van net geen 1,30 m. Dit werkte niet lekker.

Toen kon ik met m’n zwager 2 weken ruilen voor een philips 49″ curved monitor. Hij was ook nog niet helemaal tevreden. Hier zat ook een dockingstation ingebouwd (incl netwerk zelfs). En opladen van de laptop. Het plek echter niet voldoende kracht voor mijn laptop te hebben. Bij zware applicaties liep de laptop (heel) langzaam leeg. Toch was het zeker geen slechte monitor. Die even veel beeldpunten had als 2x 27″ QHD schermen. Al met al is dit de uit eindelijke setup niet geworden.

M’n zwager gaf me een tip om de buitenste twee schermen in portret modus te draaien. Dat gaf het meer gewenste resultaat. In combinatie met de FancyZones van Microsoft PowerToys software heb ik m’n schermen zo kunnen inrichten dat ik een 6 tal zones heb om vensters heen te slepen.

Echter zit er ook een nadeel aan deze opstelling. Ik had veel uitgezocht. Of dit allemaal mogelijk was over 1 kabel. Volgens de specificaties van het dock en de poort wel. Maar de XPS15 blijkt in combinatie met een 4k scherm niet genoeg kracht meer over te houden om 3 qhd schermen aan te sturen. Dit is ongeacht of de laptop open of dicht is. Ik heb dit kunnen omzeilen door 1 van de 3 schermen niet via de dockingstation op de laptop aan te sluiten maar direct via de hdmi poort. Zo hebben ze wel allemaal dezelfde resolutie. 2 Kabels aansluiten dus.

Overige extra hardware

Ik heb nog een noname bluetooth numpad gekocht. Koste bijna niets. Doet wat hij moet doen. Af en toe veel nummers invoeren

Vanwege corona wordt er in eens veel met MS teams gewerkt. Hier heb ik nog een Jabra Evolve 65 mono headset voor aangeschaft. Deze kan via bluetooth zowel met m’n telefoon als met m’n pc verbonden zijn. Dan heb ik m’n handen vrij tijdens het bellen. Via de USB kabel met de pc verbonden zijn geeft wel duidelijk veel betere audio.

Voor het standaard geluid is ook nog een tweede hands Logitech z4 setje op marktplaats gekocht. Ik wou graag een losse volume knop op het bureaublad. Dit setje was een van de goedkoopste die dat had.

Benchmarks

Om toch een idee te geven van de performance van de laptop in de echte BIM wereld heb ik de RFO benchmark van Gorden Price gedraaid. Kort gezegd draaid deze een Revit Journal af en houd bij hoe lang de pc er over gedaan heeft.

Lagere scores zijn beter. En als ik het zo zie zijn het allemaal geen slechte scores! Tussen het geweld van special BIM pc’s dan.

Omschrijving Revit 2019 Revit 2020 Revit 2021
Model creation benchmark      
update previous version file 8.79 11.12 10.84
opening and loading the custom template 4.52 4.92 4.88
creating the floors levels and grids 13.65 14.00 12.49
creating a group of walls and doors 20.16 20.22 21.29
modifying the group by adding a curtain wall 35.30 33.96 34.26
creating the exterior curtain wall 13.25 13.37 12.51
creating the sections 11.20 10.87 8.98
changing the curtain wall panel type 4.11 4.28 4.18
creating area plans 15.64 15.36 13.45
creating and applying view template 2.16 2.12 2.05
TOTAL 119.99 119.10 114.09
Export benchmark      
export all views as PNGs at 300 dpi 63.44 64.97 63.11
export all views as DWFs 51.97 55.76 56.25
export all views as DWGs 89.88 88.58 89.57
print all views as vector * 58.50 57.90 58.33
print all views as raster * 94.96 92.70 95.71
Render benchmark      
render 67.91 87.69 71.16
Graphics – Standard View      
activate View Styles view 5.30 5.67 4.49
change view to Wireframe 0.47 0.49 0.32
change view to Hidden 0.99 1.03 0.03
change view to Shaded 1.14 1.21 0.03
change view to Consistent Colors 1.13 1.18 0.03
change view to Realistic 1.84 1.86 0.03
refresh Wireframe Line view x10 0.91 0.95 0.07
refresh Hidden Line view x10 3.50 3.71 0.06
refresh Shaded view x10 3.70 3.88 0.06
refresh Consistent Colors view x10 3.52 3.71 0.06
refresh Realistic view x10 3.88 4.05 0.06
activate View Cube view 0.48 0.50 0.04
rotate view x1 3.46 3.79 1.57
TOTAL 30.32 32.03 6.85

Lijst met Hardware

Hieronder voor jullie gemak een lijstje met alle spullen die ik voor m’n werk gebruik. Sommige producten zijn niet meer te koop. Ik heb geprobeerd om dan de nieuwe versie in de link te zetten.

De links naar Amazon en Coolblue zijn affiliatie links. Dan verdien ik wat aan mochten je wat kopen.

Omschrijving Type Links
Beeldscherm Dell u2719d Amazon, Coolblue
Beeldscherm Philips 499P9H Amazon, Coolblue
Monitor steun Newstar NM-D775DX3BLACK Amazon
Laptop Dell XPS 15 7590 Dell (nieuw)
Docking station Dell TB19d Amazon
Docking station mobiel Dell DA300 Amazon
Muis Logitech MX Master 3 Amazon, Coolblue
Toetsenbord Logitech G Pro Amazon
Toetsenbord Nummeriek No name bluetooth Amazon
Radio JBL DAB+ tuner Coolblue
Speakers Logitech Z4 Amazon (Z333), Coolblue (Z333)
Headset Jabra Evolve 65 mono Amazon, Coolblue
Koptelefoon Denon AH-GC20 Amazon(GC20) Amazon(GC30), Coolblue (GC30)
GSM Iphone 7 refubrished Amazon (niet refubished), Coolblue(niet refurbished)
Webcam Logitech C922 Pro Amazon, Coolblue